Αφιέρωμα στην Ευτέρπη: Η Μούσα της Μουσικής από τον Σύλλογο ΑΡΤΙΟΝ



 

 

«Η Τέχνη είναι Γυναίκα – Η Μούσα είναι Τέχνη»: Φωτογραφικό Αφιέρωμα στην Ευτέρπη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΡΤΙΟΝ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΤΙΟΝ» συνεχίζει το ιδιαίτερο φωτογραφικό του αφιέρωμα στις Μούσες, σε συνεργασία με ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους. Αυτή τη φορά, το επίκεντρο είναι η μούσα Ευτέρπη, η προστάτιδα της μουσικής και της ποίησης στην ελληνική μυθολογία, μέσα από μια εικαστική απεικόνιση που αναδεικνύει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα που συμβολίζει.

Η σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια της φωτογράφισης έγινε από τη Βάσω Κριτάκη, πρόεδρο του «ΑΡΤΙΟΝ». Η Κατερίνα Π. Μπουγδάνου δάνεισε τη μορφή της ως μοντέλο, ενώ ο φωτογράφος Μπάμπης Κοιλιάρης κατέγραψε τη μούσα με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά του, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ευτέρπης ως πηγή μουσικής έμπνευσης.

Παράλληλα με τις φωτογραφίες, ο Σύλλογος αποστέλλει και ένα σύντομο βίντεο κλιπ, καθώς και ένα συνοδευτικό κείμενο που περιλαμβάνει μια ακροστιχίδα αφιερωμένη στην Ευτέρπη.


Η Ακροστιχίδα για την Ευτέρπη

Ε – πρόκληση, κάλεσμα για ανύψωση
Υ – δοχείου για γέμισμα οίνου
Τ – υκτόν, από τον ήχο «τακ» της κρούσης
Ρ – ροή, κίνηση
Ε – πος και ωθώ – ελαύνω
Π – νοή, ως πνοή ανέμου και μετάδοση μέσω μουσικών οργάνων
Η – θήλεια αρχή – ως θήλεια κατάληξη

Μια καλή κρούση, μια δόνηση που ωθεί σε κίνηση την ψυχή.


Η Ευτέρπη και οι συμβολισμοί της

Στην ελληνική μυθολογία, η Ευτέρπη θεωρείται η μούσα που εμπνέει τους ποιητές και μουσικούς, ειδικά εκείνους που χρησιμοποιούν τη λύρα και τα πνευστά όργανα, όπως ο διπλός αυλός. Συμβολίζει τη χαρά, τη δημιουργικότητα και την ψυχική απόλαυση που προσφέρουν η μουσική και η ποίηση.

Στις παραδοσιακές απεικονίσεις, η Ευτέρπη εμφανίζεται ήρεμη, γεμάτη χάρη, συνήθως με δάφνες ή λουλούδια στο κεφάλι, συνοδευόμενη από το τζιτζίκι και τον Έρωτα, στοιχεία που υπογραμμίζουν τη ζωντάνια και τη συναισθηματική δύναμη της τέχνης.

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «ευ» και «τέρπω», που σημαίνουν «ευφραίνω», ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως «δωρήτρια της ευχαρίστησης».


Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:
Βάσω Κριτάκη, τηλ. 6937214208

Σχετικές δημοσιεύσεις