Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία
Με ευρεία πλειοψηφία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση που εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχή επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της ενταξιακής της πορείας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.
Η έκθεση καταγγέλλει την καταστολή των πρόσφατων ειρηνικών διαδηλώσεων, τις μαζικές συλλήψεις και τις πολιτικά υποκινούμενες διώξεις, ιδίως κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ως αποδείξεις αυταρχικής εκτροπής. Επίσης, επισημαίνεται η εντεινόμενη απόκλιση της Τουρκίας από τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, ενώ τονίζεται ότι τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτα.
Παρότι αναγνωρίζεται η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το Κοινοβούλιο διαχωρίζει ρητά την ενταξιακή πορεία από στρατηγικά ζητήματα, καλώντας σε εμβάθυνση της συνεργασίας σε επιμέρους τομείς όπως η ενέργεια, η περιφερειακή ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χωρίς εκπτώσεις στις δημοκρατικές αρχές.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκφράζει έντονη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία, τις προκλήσεις στο Αιγαίο, το casus belli, και την υποστήριξη στο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας». Καταδικάζεται η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα και υπογραμμίζεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τη στήριξή του στις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές προσδοκίες μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, ειδικά των νέων, και τονίζει ότι αυτές οι προσδοκίες δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι κινήσεις της Άγκυρας προς εναλλακτικές διεθνείς συμμαχίες, όπως οι BRICS+ και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, υπονομεύουν περαιτέρω τις ενταξιακές προοπτικές.
Ο εισηγητής της έκθεσης, Νάτσο Σάντσες Άμορ, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η ιδιότητα μέλους της ΕΕ δεν είναι στρατηγικό εργαλείο αλλά συνυφασμένη με τη δημοκρατία. Όσο η τουρκική ηγεσία επιλέγει τον αυταρχισμό, τόσο απομακρύνεται από την Ευρώπη.»